Je zit dagen marktplaats af te struinen om een mooie auto te kopen. Na een aantal dagen vind je die ene auto die voldoet aan al jouw wensen, maar hoe nu verder? Je moet bijvoorbeeld nu ook gaan kijken naar een verzekering. Neem jij eeen all-risk verzekering of ga je toch voor die iets goedkopere variant? 

Waarom is het nodig?

het hebben van een autoverzekering is verplicht. Je moet schade die jij aan derden toebrengt nou eenmaal kunnen vergoeden. Stel je hebt geen verzekering en je rijdt schade voor 40.000 euro? dan ben je verder van huis, want je moet dit uit je eigen zak betalen. Precies hierom is een verzekering in het leven geroepen, want niet iedereen kan zomaar even 40.000 euro ophoesten. 

Wat als ik niet verzekerd ben?

Je kan dan voor het gehele bedrag aansprakelijk worden gesteld. Die bedragen kunnen zoals hierboven genoemd in de duizenden euro’s lopen, dus let goed op dat jij een verzekering afsluit voordat je met je nieuwe auto gaat rijden. Het komt vaak voor dat mensen een auto kopen, maar nog geen verzekering hebben afgesloten. Laat het nou net zo zijn dat jij met dat ene ritje een fietser aanrijdt, dan draai jij zelf voor alle schade op. 

Hoe wordt de premie berekend?

De premie van een autoverzekering wordt berekend aan de hand van verschillende factoren. Een verzekeringsmaatschappij neemt bijvoorbeeld je leeftijd en woonplaats mee in de berekend. Ook het type auto dat je hebt wordt meegenomen in de berekening. Een bumper van een Mercedes is duurder dan een nieuwe bumper voor een Volkswagen. Wel kan je de premie positief beïnvloeden door een hoog eigen risico te nemen
Bron: allianzdirect.nl