be rijbewijs

Je kent het rijbewijs voor de brommer ongetwijfeld. Het rijbewijs voor de auto heb je ook vast wel eens van gehoord. Maar ken je ook het BE rijbewijs? Dit speciale rijbewijs kan je leven een stuk makkelijker maken, of je nu professional bent of particulier ervan gebruik wil maken.

be rijbewijs

Wat is een BE rijbewijs?

Met een BE rijbewijs bewijs je dat je meer kunt dan alleen auto rijden. Het is namelijk een speciaal rijbewijs waarmee je aan kunt tonen dat je een auto nog steeds goed en veilig kunt besturen wanneer deze een aanhanger heeft. Het rijbewijs BE is dus eigenlijk een rijbewijs B met als aanvullende vaardigheid de E. Dat onderdeel bewijst dat je kunt rijden met een aanhanger. Alleen het rijbewijs voor de aanhanger halen is niet mogelijk. Je moet altijd ook je autorijbewijs halen.

Welke soorten?

Bij een rijbewijs BE wordt er onderscheid gemaakt op basis van de maximum toelaatbare massa ofwel het laadvermogen en leeggewicht. Dat is opgeteld meer dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximale massa meer is dan 750. Daarvoor moet je dus een speciaal rijbewijs halen. Je hoeft er overigens niet opnieuw een theorietest voor af te leggen. Het is een examen dat uitsluitend in de praktijk plaatsvindt bij het CBR. Je kunt je voorbereiden door lessen te volgens speciaal voor dit rijbewijs. Op het moment dat je geslaagd bent voor je praktijkexamen kun je rijbewijs E aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Voor professionals

Het is een ideale oplossing voor iedereen die beroepsmatig vaak en veel spullen mee moet kunnen nemen. Een aannemer kan er bijvoorbeeld baat bij hebben maar ook een loodgieter. Het is dan ook veel gezien bij professionals, maar ook als particulier kun je er baat bij hebben. Verhuizen is nog nooit zo makkelijk geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *