transportschroef

Je hebt vast wel een beeld bij de wereld van transport. Waarschijnlijk denk je aan vrachtwagens en komen er termen als logistiek voorbij in je gedachten. Dit is ook niet gek, want het heeft allemaal met elkaar te maken. Transport is zo breed dat er verschillende zaken mee te maken hebben en er verschillende vormen zijn. In deze blog gaan we dieper in op transport over de weg.

Schroeftransport

Laten we beginnen bij schroeftransport. Bij schroeftransport is het zo dat er met behulp van een transportschroef onder andere poeders of granulaten getransporteerd worden middels een vrachtwagen. De transportschroef zorgt ervoor dat producten niet uitharden of dat vloeibare producten vloeibaar blijven. In veel sectoren wordt schroeftransport toegepast, zoals de bouw, voedselindustrie en in de afvalverwerking.

Zwaar transport

Voor zware en grote producten wordt zwaar transport ingezet. Voor bijvoorbeeld de bouw van bruggen en viaducten zullen de benodigdheden en materialen geleverd moeten worden op locatie. Het bouwen van de bruggen kan niet altijd ter plekke worden gedaan en wordt ergens anders gedaan. Ook hele constructies worden vaak op andere plekken in elkaar gezet, waarna er op locatie alles wordt gebouwd en vastgezet. Om dit op locatie te krijgen wordt zwaar transport ingezet. Dit gaat er vaak anders aan toe dan normaal transport over de weg, omdat zwaar transport speciale aandacht nodig heeft. 

De vrachtwagen wordt vaak door begeleidend vervoer begeleid naar de betreffende plek. Dit vervoer heeft speciale alarmlichten waarmee het overige verkeer waarschuwt en aangeeft dat er speciaal transport verricht wordt. Zo kunnen andere verkeersdeelnemers rekening houden met lagere snelheden en kunnen ze gepaste afstand houden.

Veel voorkomend transport

Naast deze vormen van transport kennen we natuurlijk ook de ‘normale’ en bekend vorm van transport. Dit omvat voornamelijk de vrachtwagens die iedere dag weer op weg zijn met onze dagelijkse producten, zoals etenswaren. Deze laden de producten in bij het distributiecentrum en vervolgens gaan ze op weg om de supermarkten te bevoorraden. Doordat deze vorm van transport zo efficiënt en snel is, kunnen wij iedere dag weer vers voedsel kopen in de supermarkt. Binnen Nederland en Europa wordt deze vorm van transport veel ingezet. Producten uit andere landen worden hierheen gehaald middels boot of vliegtuig en worden vervolgens met vrachtwagen.