Aan een renovatie voor jouw huis beginnen kan spannend zijn, en ook wel een beetje beangstigend. Dit al helemaal als jij dit nog nooit gedaan hebt. Het is lastig om te weten waar je moet beginnen en waar je allemaal rekening mee moet houden. Daarom hier een paar tips die het plannen van een renovatie makkelijk moeten maken.

Maak eerst een goed plan

Je kan pas ergens aan beginnen als je een goed plan hebt. In deze plannen moet duidelijk staan wat je wilt (laten) maken, en ook hoe dat moet gaan gebeuren. Meet alles goed uit, en maak een lijst van bouwmaterialen die je nodig hebt. Verdeel alles in twee categorieën: dingen die je zelf kan doen en dingen waar je een professional voor moet inhuren. Het is belangrijk dat je weet wat er allemaal wel en niet mag in jouw gebied en in jouw woning. Dit kan heel erg verschillen per woning, dus kijk altijd wat jouw restricties zijn. Vraag ook een vergunning aan als dat nodig is voordat je ergens aan begint.

Stel een budget vast

Dit moet je eigenlijk een beetje tegelijk met de bovenstaande stap doen. Je kunt wel hele wilde ideeën hebben, maar als het allemaal niet realistisch is met jouw budget, dan heeft het niet zoveel zin. Je wilt natuurlijk dat jij jouw renovatie ook daadwerkelijk kan betalen, anders kom je halverwege flink in de problemen. Laat offertes maken voor de dingen die je niet zelf kunt doen, en bekijk wat het bouwmateriaal dat je zelf nodig hebt kost. Hou hierbij een ruime marge aan, want je kunt beter te veel dan te weinig geld over hebben. Hou ook rekening met het feit dat je misschien tijdelijk jouw huis niet in kan. Denk dus aan hogere kosten voor maaltijden, soms een overnachting of een plek om te douchen. 

Maak een planning

Je hebt een plan en een budget, dus nu is het tijd voor de planning. Je wilt niet dat je na anderhalf jaar nog steeds niet jouw keuken kan gebruiken. Daarom is het belangrijk dat je een goede planning maakt over wat er precies wanneer moet gebeuren. Verschillende aannemers kunnen misschien tegelijk aan het werk aan verschillende dingen, maar misschien ook niet. Wees ook realistisch over jouw eigen kunnen. De kans is dat je een stuk minder gedaan krijgt dan je eigenlijk gehoopt had.

Maak je niet te druk

Een flinke verbouwing kan een stressvolle gebeurtenis zijn. Het gaat waarschijnlijk allemaal niet zoals je gewild had, maar daar heb je die marges voor ingepland. Een perfecte verbouwing is zeldzaam, dus blijf vooral rustig als het eventjes tegenzit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *