Er zijn een aantal rijbewijzen die je kunt halen. Op die rijbewijzen zijn er ook weer uitbreidingen. Zo heb je het rijbewijs A, B, en C maar daarop aanvullend ook bijvoorbeeld rijbewijs CE. Code 95 heb je echter misschien nog niet van gehoord. Nascholing voor code 95 is essentieel en verplicht in Nederland wanneer je dit type voertuig wil rijden. Maar wat is die code 95 nu precies? En wanneer moet je deze hebben als aanvulling op je rijbewijs?

nascholing

Over code 95

Code 95 is iets waar je wellicht nog niet van hebt gehoord maar wat belangrijk is voor veel bestuurders. Het is een speciale aanduiding op het rijbewijs die je achter een voertuigcategorie ontvangt. Die categorie kan bijvoorbeeld vrachtwagen, auto of brommer zijn. De code is verplicht voor iedereen die voor zijn of haar beroep een voertuig moet besturen waarvoor een van de volgende rijbewijzen noodzakelijk is:

  • C1
  • C
  • D1
  • DE

Die code moet je telkens opnieuw weer halen. Wanneer je namelijk de code 95 hebt gehaald dan is deze vijf jaar gelding. Daarna kun je verlengen, maar dan is die nascholing dus nodig. 

Binnen en buiten de EU

Binnen de Europese Unie hebben we afspraken gemaakt over allerlei zaken. Dat geldt ook voor het vervoer en met name het vervoeren van goederen. Code 95 is een regeling die door heel Europa van belang is. Wanneer jij namelijk op een vrachtwagen zit dan heb je deze code nodig. Dat geldt voor chauffeurs die uit de EU komen maar ook de chauffeurs die alleen in de EU werken. Komt een chauffeur dus uit een land buiten de EU maar rijden ze wel hier, dan moeten ze alsnog die code halen. Ze kunnen dit regelen via een Nederlandse instantie maar de meest nuttige manier is om dit via een werkgever te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *