wat is shortlease

Net zoals mensen hebben ondernemingen ook bezittingen. Eén van deze bezittingen is vaak dat ondernemingen een wagenpark tot hun beschikking hebben. Bij transportbedrijven hebben we het dan voornamelijk over vrachtwagens. Ook bijvoorbeeld dienstverlenende bedrijven hebben vaak een wagenpark tot hun beschikking wanneer ze vaak op weg zijn. Het bedrijf leaset of koopt de auto’s die tot hun wagenpark behoren. Hoe breid je dit nu als onderneming efficiënt uit?

Shortlease

Wanneer bedrijven hun wagenpark willen uitbreiden maar niet het risico willen nemen om veel geld kwijt te zijn wanneer ze nog geen zekerheid hebben over hun financiële situatie, dan is shortlease een goed alternatief voor normale lease. Maar wat is shortlease nu precies? Shortlease is het leasen van een auto voor een kortere periode dan normale lease.

Waar normaal leasecontract vaak 2 tot 5 jaar duurt, duurt het bij shortlease ongeveer tot een jaar. Hierdoor kunnen zowel particulieren als bedrijven profiteren van het niet vastzitten aan een langlopend contract. Vooral wanneer je de auto maar voor korte tijd nodig hebt of niet zo lang vaste lasten wil hebben. Ook wanneer je als bedrijf een medewerker voor bepaalde tijd in dienst neemt en deze een auto aanbiedt, is shortlease ideaal.

Twijfel je nog over een auto? Dan is shortlease ook een goede keuze, omdat vaak de korte periode van het leasecontract lang genoeg is om te weten of de auto bij je past of niet. Als de auto bij je past kun je ervoor kiezen om het contract te verlengen of om te zetten in normale lease. En als de auto niet bij je past weet je tenminste dat je een andere auto zou moeten nemen.

Auto kopen

Natuurlijk kun je als onderneming er ook voor kiezen om je wagenpark uit te breiden door de koop van nieuwe auto’s. Als je als onderneming auto’s koopt, dan heb je ze wel echt in bezit, waardoor je zelf kunt kiezen wat je ermee doet en hoe lang je ze houdt. Ook voor het kopen van auto’s zijn er voor ondernemingen financiële voordelen. 

Om zeker te weten welke voordelen voor jouw onderneming gelden, is het verstandig hier informatie over in te winnen bij je boekhouder. Wel moet je rekening houden met de vaste kosten die eraan zitten plus dat je zelf verantwoordelijk bent voor onderhoud en daardoor ook meer kosten kunt hebben.