truckinterieur

Het is een erg vrij en flexibel beroep: vrachtwagenchauffeur. Vrachtwagenchauffeurs hebben een leuk beroep, maar er zijn ook keerzijden, zoals met elk beroep. Zo zijn vrachtwagenchauffeurs altijd alleen en moeten ze hun dag door zien te komen met alles wat ze bij zich hebben. Afhankelijk van het soort transport en of het internationaal of nationaal transport is, zijn ze eigenlijk altijd onderweg en niet vaak thuis.

Een mobiel huis

Vrachtwagenchauffeurs en dan met name internationale rijders zijn veel van huis. Vaak komen ze alleen in het weekend thuis als ze vrij zijn. De rest van de week brengen ze door in hun vrachtwagen. Niet gek ook, want ze rijden heel de wereld over om goederen te transporteren van en naar verschillende landen.

Omdat ze vaak van huis zijn, moeten ze zelf regelen waar ze slapen, wat ze eten en hoe ze douchen. Eten kunnen ze bij een tankstation doen en douchen ook. Slapen doen de meeste vrachtwagenchauffeurs in hun vrachtwagen zelf. In de cabine beschikt de vrachtwagen over voorstoelen waar vaak, naast de bestuurder, nog twee passagiers kunnen zitten. Achter deze voorstoelen heeft een internationale vrachtwagenchauffeur vaak z’n bed gesitueerd. 

Ze beschikken vaak over een in- en uitklapbaar bed. Dit is erg handig. Daarnaast kunnen ze daar vaak ook nog zitten, waardoor het echt een soort woonkamer en slaapkamer, en dus een mobiel huisje, wordt. Omdat een vrachtwagenchauffeur veel tijd doorbrengt in z’n vrachtwagen is het natuurlijk wel belangrijk dat deze voorzieningen er zijn. Een vrachtwagen kan z’n truckinterieur helemaal naar wens maken door de indeling te bepalen en door de stoelen te stofferen hoe hij of zij het wil.

Sanitaire voorzieningen

Omdat een (internationale) vrachtwagenchauffeur de hele dag onderweg is, is het natuurlijk niet mogelijk om iedere dag na het werk weer naar huis te gaan. Toch moeten vrachtwagenchauffeurs ook zich ook scheren, douchen en hun tanden poetsen. Dit kan gelukkig bij tankstations langs de weg. Veel tankstations houden hier ook rekening mee. Zo zijn er douches aanwezig en speciaal ingerichte wasbakken. Sommige vrachtwagenchauffeurs nemen zelf maatregelen door door middel van een eigen kraantje, die aan de zijkant van de vrachtwagen bevestigd zit, hun tanden te poetsen en handen te kunnen wassen.