In Nederland ben je verplicht om je auto te verzekeren als je op de openbare weg wilt kunnen rijden. Rijden zonder autoverzekering is strafbaar. Toch sluit je niet alleen een verzekering af om aan de wet te voldoen. Door je auto te laten verzekeren, hoef je in het geval van een ongeluk niet helemaal zelf voor de kosten op te draaien. Overigens zijn er verschillende soorten verzekeringen. In welke mate je verzekerd bent, is afhankelijk van de verzekering die je afsluit. Ben jij benieuwd naar welke autoverzekering het best bij jou past? Hieronder benoemen we de verschillende dekkingen om uit te kiezen. Daarnaast leggen we uit waarom het zo belangrijk is dat je voor de juiste verzekeraar kiest.

De autoverzekering met WA-dekking

De meest simpele verzekering die je in Nederland af kunt sluiten, is die met een WA-dekking. Met deze autoverzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je aan anderen veroorzaakt. Stel dat jij per ongeluk tegen een andere auto aanrijdt, dan zal jouw verzekering de schade aan die auto vergoeden. Het nadeel van een WA-dekking is dat schade aan je eigen auto niet vergoed wordt. Deze verzekering is daarom alleen aan te raden als je een oudere auto met een lagere waarde rijdt. Heb je een goedkope auto gekocht om de maandelijkse kosten zo laag mogelijk te houden? Dan is een simpele WA-dekking vaak ideaal. Tenzij dat je zo min mogelijk risico wilt dragen natuurlijk.

De WA+ autoverzekering

Behalve de WA-verzekering, heb je ook nog de WA+ verzekering. Zoals de naam doet vermoeden, is deze verzekering net iets uitgebreider dan de WA-verzekering. In dit geval ben je namelijk ook verzekerd tegen bepaalde schade aan je eigen auto. Daarbij kun je bijvoorbeeld aan ruitschade denken. Ook als je auto gestolen wordt, ben je daarvoor verzekerd met een WA+ verzekering. Waarvoor je precies verzekerd bent, kan per verzekeringsmaatschappij verschillen. Het is dan ook verstandig om altijd goed de voorwaarden door te nemen. Zo kom je nooit onverwachts voor verrassingen te staan.

De allriskverzekering

Wil jij echt goed je auto verzekeren? Dan heb je tot slot nog de allrisk autoverzekering. Dit is de meest uitgebreide verzekering die je kunt afsluiten. De auto is in dit geval zelfs verzekerd tegen schade die je zelf aan de auto veroorzaakt. Het is dan ook aan te raden om deze verzekering af te sluiten als je een nieuwe of waardevolle auto hebt. Overigens zitten er ook voorwaarden aan een allriskverzekering verbonden. Rijd je zonder rijbewijs of onder invloed van alcohol of drugs? Dan ben je bijvoorbeeld niet verzekerd. 

Richtlijnen bij het kiezen van een dekking

Om te beginnen is het dus van belang dat je weet welke dekking het meest geschikt is voor jouw auto. Er zijn een aantal richtlijnen die het makkelijker kunnen maken om de juiste dekking te kiezen. Is je auto 6 jaar of jonger? Dan is het over het algemeen aan te raden om voor een allrisk-dekking te kiezen. Is de auto 6 tot 10 jaar oud? Dan is de WA+ dekking over het algemeen aan te raden. Een auto van 10 jaar of ouder is doorgaans minder waard, waardoor een WA-verzekering al voldoende kan zijn.

Belangrijk is dat je er rekening mee houdt dat dit slechts richtlijnen zijn. Bepaalde auto’s zijn nou eenmaal veel meer geld waard. Rijd je een auto die ouder is dan 6 jaar, maar ligt de waarde nog vrij hoog? Dan blijft een allrisk-dekking verstandig. Alleen met deze dekking ben je immers verzekerd tegen schade die je zelf veroorzaakt. Kijk dus ook vooral naar de waarde van je auto en niet alleen naar de leeftijd. Een oldtimer kan immers meer geld waard zijn dan een gloednieuwe auto. Je kunt de dagwaarde van je auto overigens eenvoudig nagaan.

Andere factoren die je kunt meewegen in je beslissing

Uiteraard zijn er nog meer factoren die je kunt meewegen bij het kiezen van een dekking voor je autoverzekering. De ene persoon is bereid om meer risico te dragen dan een ander. Ook het aantal schadevrije jaren en de verzekeringspremie kunnen een rol spelen. Hoe hoog je premie zal zijn, is overigens ook afhankelijk van de verzekeraar die je kiest. Ook dat speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een autoverzekering.

De autoverzekering berekenen

Het is geen slecht idee om vooraf even goed na te gaan welke verzekeraars voor jou het meest interessant zijn. Dat is onder andere afhankelijk van je postcode. Ga echter niet uitsluitend op de prijs af. Ook tussen verzekeraars kan er namelijk sprake zijn van kwaliteitsverschil. Zo zijn sommige verzekeraars veel lastiger met uitkeren als er zich een ongeluk heeft voorgedaan. Als er iets gebeurt, dan wil je uiteraard ook snel en goed geholpen worden. Het is om die reden aan te raden om je even goed in de verschillende mogelijkheden te verdiepen. Zo kun jij er uiteindelijk zeker van zijn dat je de juiste autoverzekering afsluit.

Er zijn verschillende vergelijkingssites waar je de verzekeringen op basis van premie met elkaar kunt vergelijken. Het is verstandig om zelf na te gaan hoe goed de verschillende verzekeraars zijn. Soms is het de moeite waard om net iets meer te betalen, zodat je zeker kunt zijn van de beste service. Aan de andere kant hoeft een hogere premie niet altijd een betere service te betekenen. Om die reden is het aan te raden gewoon eens op de naam van de verschillende verzekeringsmaatschappijen te googelen. Je merkt dan vanzelf hoe de verschillende maatschappijen staan aangeschreven.

Conclusie

Het afsluiten van de juiste verzekering kan soms een uitdaging vormen. Gelukkig zijn er diverse websites waarop je de premies van verschillende verzekeraars kunt vergelijken. Inmiddels weet je ook welke dekking je het best kunt kiezen. Dat is voornamelijk afhankelijk van de waarde van de auto. Tot slot dien je de kwaliteit van de verschillende verzekeraars goed te vergelijken. Ook dat hoef je gelukkig niet helemaal zelf te doen. Er zijn veel recensies van de verschillende verzekeraars te vinden. Door je goed in te lezen, lukt het dus vast en zeker om de juiste verzekering af te sluiten!