De logistiek is misschien wel een van de grootste en belangrijkste industrieën ter wereld. We leven in een steeds meer globale wereld en producten worden de hele wereld over verstuurd. Maar dit is natuurlijk geen makkelijk karwei. Logistieke transporten vragen om ontzettend ingewikkelde procedures, administratie en bedrijfsvoering. Het verschil tussen effectieve logistieke operaties en logistiek waar alles misgaat zit vaak in details. Zowel op groot, mondiaal niveau als op lokaal niveau is het leveren van producten op de juiste plek en juiste tijd een ingewikkelde operatie. In dit artikel focussen we ons op wat logistiek effectief maakt.

ICT

Logistieke bedrijven hebben vele verschillende operaties op vele verschillende locaties. Waar de meeste bedrijven alles hebben gecentraliseerd op één locatie, het kantoor, zullen logistieke bedrijven overal bestuurders en voertuigen op de weg hebben. Dit maakt het niet gemakkelijk voor bedrijfsleiders om al deze werknemers en procedures te managen. Tegenwoordig maken de meeste bedrijven gebruik van softwareprogramma’s en ver ontwikkelde ICT om alles bij te houden en te stroomlijnen.

Zelf ben ik me hier ook goed van bewust aangezien mijn vader in de ICT werkte van een groot logistiek bedrijf. Veel logistieke bedrijven die veel voertuigen en bestuurders in dienst hebben maken tegenwoordig ook gebruik van fleet management software. Met deze software kun je gemakkelijk je bestuurders en voertuigen managen. Dit helpt veel logistieke bedrijven gigantisch. Ze kunnen de software zelfs gebruiken om brandstof te besparen. Op deze manier betaald de fleet management software als het ware voor zichzelf.

Details

De duivel zit hem in de details, dat is het gezegde dat je vaak hoort. Dit is dubbel waar voor logistieke bedrijven. Kleine details maken het verschil. Daarom is het voor bedrijfsleiders in de logistiek belangrijk om de juiste werknemers aan te nemen en deze op de juiste manier te managen. Ook wil je ervoor zorgen dat je goed je voertuigen en nodige materialen managet. Fijn werkende steekwagens kan bij het laden en lossen al een groot verschil maken. Dit zorgt ervoor dat het laden en lossen sneller gaat en het gehele logistieke proces effectiever wordt. Goede steekwagens hebben een holle rug zodat ze ook gemakkelijk vaten en flessen kunnen vervoeren. Daarnaast hebben ze ergonomische handgrepen en luchtbanden die meer comfort bieden. Steekwagens zijn onmisbaar in magazijnwerk. Als je wilt werken in de logistiek is het dus belangrijk dat je goed bent in overzicht houden en nauwkeurig te werk gaat.