Een speciaal soort mens

Een rijinstructeur worden

Iedereen krijg ooit een keer in zijn of haar leven rijles. Nou eigenlijk, hiermee bedoel ik niet iedereen. Ik ging er eigenlijk vanuit dat iedereen ooit rijles zal nemen en naast een rijinstructeur zal zitten, want dat hoort bij volwassen worden. Maar dat is dus niet vanzelfsprekend. Ik heb zelf een aantal jaar in een winkel gewerkt waar de helft van de andere medewerkers geen rijbewijs hadden. En ze waren niet 15 en 16, ze hadden allemaal al kinderen. Zij vonden het eng om een auto te rijden en hadden het daarom nooit geleerd. Ik vertelde hun altijd dat ze daar niet bang voor moesten zijn want je hebt altijd een rijinstructeur naast je die altijd kan ingrijpen mocht er iets fout gaan. De rijinstructeur helpt ons allemaal de weg op. Als ik met mensen over dit onderwerp sprak had ook iedereen goede herinneringen aan zijn of haar rijinstructeur. Hoe kan het dat wij altijd goed associaties hebben met deze mensen?

 

Het speciale soort

Ik geloof echt dat rijinstructeur een ander soort mens is. Dat moet haast wel. Want een rijinstructeur heeft bovenmenselijk veel geduld. Daarnaast moeten ze dingen uit kunnen leggen op een simpele en rustige manier terwijl de persoon naast hen zit te zweetten van de spanning. Een rijinstructeur moet ook altijd goed opletten en dat is niet makkelijk voor ze. Want een beetje rijinstructeur zit gemakkelijk zo’n acht uur per dag in een auto. Dat is dus acht uur lang op ongeveer 2 vierkante meter. En tegelijkertijd moet je lesgeven, opletten, corrigeren en iemand kalmeren. Alleen een rijinstructeur kan dit. En hier moet je ook voor worden opgeleid uiteraard. Maar het moet al wel diep in je zitten. Als rijinstructeur moet je het wel leuk vinden om mensen te helpen, anders hoor je gewoon niet bij het soort.

 

Wil jij dit ook?

Een rijinstructeur worden gebeurd ook niet zomaar. Een rijinstructeur worden vereist ontzettend veel training in expertise. Voordat je een rijinstructeur worden kan moet je eerst ontzettend goed auto kunnen rijden zelf en daarnaast moet je het goed kunnen overbrengen. Rijinstructeur worden is een langzaam en moeilijk proces want hoe breng je jouw praktische kennis over aan iemand anders. Die het dan ook nog eens zelf moet uitvoeren. Een rijinstructeur worden is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Je kan er over discussiëren dat een rijinstructeur worden onmogelijk is, het moet namelijk al in je zitten. Een rijinstructeur worden is mogelijk, maar het geduld en de concentratie moet in je zitten. Mensen die een rijinstructeur worden hebben al deze kwaliteiten hard nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *