Het is absoluut niet makkelijk om jouw eigen business te starten en te blijven runnen. Het is zeer stressvol omdat er veel onzekerheid bij komt kijken. Bovendien kost het ongelooflijk veel tijd en een hoop moeite. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat jij jouw eigen baas bent, en dus alleen van jezelf afhankelijk bent. Met de opkomst van het internet in de afgelopen twee decennia zoet het starten van een business er vaak heel anders uit. Toch is het nog steeds een hele harde, competitieve wereld. Zo houdt een flink deel van de start-ups het nog geen jaar uit, en nog minder halen de vijf jaar. Er komt zo ontzettend veel bij het beginnen van een bedrijf kijken dat het onmogelijk is om dat allemaal in één tekst samen te vatten. Toch zijn hier een paar tips en weetjes over het runnen van een nieuwe business.

Blijf gefocust

Het kan verleidelijk zijn om afgeleid te raken door allerlei randzaken die alleen zijdelings met jouw business te maken hebben. Je wilt bijvoorbeeld te snel veranderen van product of dienst, of maakt overhaaste investeringen. Het runnen van een eigen business brengt een hoop nieuwe mogelijkheden met zich mee, en het is makkelijk om daar te veel aandacht aan te besteden. Blijf gefocust op jouw belangrijkste zaken, en zorg dat je eerst een succesvolle basis hebt voordat je voor diversificatie gaat.

Er moet groei zijn

Zonder een vorm van groei kan jouw bedrijf nooit verbeteren. Men denkt altijd direct aan een groei in inkomsten of een andere financiële maatstaf, maar dat is niet de enige soort groei die bevorderlijk is. Ook een groei in een klantenbestand, of een groei in aanbieders kan een teken zijn van het feit dat je de goede kant op gaat. Je maakt misschien niet meteen meer winst, maar het is toch een gezonde groei. Uiteindelijk moet alle groei natuurlijk wel omgezet kunnen worden naar inkomsten, maar de eerste stap is dat er überhaupt groei plaatsvindt.

Uitbreiden

Als die groei zich blijft voortzetten, dan komt er een moment waarop de uren die jij zelf in het bedrijf kunt steken niet genoeg zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. In zo'n geval is het misschien verstandig om te gaan kijken naar het uitbreiden van jouw bedrijf. Dit kan door bijvoorbeeld iemand in te huren, betere apparatuur aan te schaffen, of bijvoorbeeld een grotere bedrijfswagen leasen. Dit hangt natuurlijk helemaal af van wat voor soort bedrijf jij runt. Hopelijk kan je met deze tips iets beter inschatten wat je nodig hebt voor een eigen bedrijf, al zal je nog een stuk meer moeten weten om daadwerkelijk aan de slag te kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *