Als voorzitter van de vereniging van eigenaars (VVE) van een groot appartementencomplex heb ik regelmatig contact met ons schoonmaakbedrijf. Ons complex heeft acht containerruimtes. Daarin staan onze vuil- en papiercontainers. Daarnaast zijn er diverse ruimtes bestemd voor het opbergen van spullen als bijvoorbeeld tuingereedschap en we hebben een ruimte waar de hydrofoor is gevestigd. Een hydrofoor is een installatie waarmee binnen een gebouw de waterleiding op druk gehouden wordt.

Vervuilde vloeren

In die verschillende ruimtes wordt gewerkt met water en andere vloeistoffen. Helaas is het nog steeds zo dat sommige bewoners vloeistoffen in de vuilcontainers gooien: van verfresten tot oud frituurvet. Onze schoonmaker heeft dan zijn handen vol aan het reinigen van de vloeren. Het komt nogal eens voor dat de vloeistoffen uit de containers op de vloer terecht komen. Er zit namelijk een gat onderin elke container, waardoor water kan wegstromen bij het reinigen. Vettige stoffen zijn moeilijk te verwijderen uit de vloer omdat deze van beton is, wat een aanzuigende werking heeft. De vloeren worden vlekkerig en het blijft stinken, hoe goed je deze ook reinigt. Regelmatig communiceren we op elke mogelijke manier naar de bewoners dat ze geen vloeistoffen in de container mogen deponeren. Toch zagen we ons genoodzaakt om de vloeren van deze ruimtes te laten behandelen met een beschermende laag.

Vloercoating

We hebben een professionele epoxy vloer van Mr.Boat laten aanbrengen. In privé situaties zou je dit makkelijk zelf kunnen doen. Het is een tweelaags epoxy vloercoating op waterbasis. Dit soort coatings worden veel gebruikt in garages, fabrieks- en sporthallen en winkels, maar ze zijn ook goed geschikt voor woonkamers. De coating is verkrijgbaar in alle RAL kleuren. De vloer bestaat uit een epoxyhars die in de fabriek op kleur is gebracht. Als deze is gemengd met een epoxyharder, wordt het geheel met een roller op de vloer aangebracht. Het resultaat mag er zijn: de coating hecht bijzonder goed op het beton. Het hecht echter ook prima op zandcement, geglazuurde tegels, hout en metaal. Als de ondergrond goed schoon en droog is, heb je geen primer nodig. Onze vloeren waren daar te vuil voor, dus primer voor moeilijke ondergronden was in dit geval wel nodig. Doordat de vloer nu mooi glad is wordt schoonhouden makkelijker. Vanuit onze VVE willen we duurzaam werken. De vloercoatings zijn op waterbasis en bevatten geen schadelijke oplosmiddelen. Het is wel fijn dat de epoxy vloer snel uithardt: na tien uur is de ruimte beloopbaar. Na een week is de epoxyvloer volledig gehard en water belastbaar. Dit was een goede actie waar we vele jaren plezier van zullen hebben.